TeeltwijzeBanner

Teeltwijze

Al sinds de jaren '90 is Fruit D'Haemer actief bezig met het milieuvriendelijk telen van fruit. Dat wil zeggen dat het fruit geteeld wordt met respect voor de mens en de natuur.

Milieubewuste teelt houdt in dat er een voorkeur gegeven wordt aan natuurlijke methodes om de oogsten te beschermen. Om erkend te worden als milieubewust teler, worden er regelmatig controles uitgevoerd op vlak van de verschillende productieprocessen. Daarbij dient er voldaan te worden aan vele normen, die kritisch en regelmatig worden bijgesteld.

Meer specifiek houdt deze teelt in dat schadelijke organismen in de fruitplantages worden bestreden door middel van natuurlijke vijanden. Natuurlijke vijanden zijn nuttige insecten maar ook vogels. 
Nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes bijvoorbeeld worden ingezet om schadelijke insecten te verdrijven. Maar ook vogels kunnen insecten en andere schadelijke organismen verbannen uit de boomgaard, daarom worden er op vaste ritmes grote en kleinere nestkastjes in de boomgaarden geplaatst. Pas nadien en indien nodig zullen selectieve gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden.

Om als teler erkend te worden met deze milieubewuste teeltwijze, vinden jaarlijks verschillende controlers plaats zowel op het bedrijf zelf als in de verschillende plantages. Hierbij ligt de nadruk op de teeltwijze, hygiëne, veiligheid en traceerbaarheid. Dit alles wordt gecontroleerd door een onafhankelijk, erkend controleorganisme namelijk Integra. Door jaarlijks te voldoen aan de normen, ontvangt Fruit D'Haemer het Global GAP certificaat. Hierdoor mogen we als teler naast de thuisverkoop ook exporteren en leveren aan groothandels zoals supermarkten. 
TeeltwijzeGlobalGAP